Diş teli tedavisi söz konusu olduğunda hastaların genellikle çok çok merak ettikleri konu, diş teli tedavi süresi olmaktadır. Diş teli tedavi süresinin ne kadar sürdüğünü ve diş teli tedavi süresini kısaltmanın mümkün olup olmadığını merak eden hastalar, kafalarında bu ve benzeri soru işaretleri ile muayenemizle iletişime geçebilmektedir. Başta bu sorunun kapsamlı cevabı olmak üzere ortodontik tedavi süresi ile ilgili bilmeniz gereken tüm bilgileri bu yazımızda sizin için derledik.

Diş Teli (Ortodonti) Tedavi Çeşitleri Nelerdir?

Ortodonti tedavi süreçlerine ve sürelerine değinmeden önce diş teli tedavi yöntem ve çeşitlerine değinmek gerekir; zira her bir ortodonti tedavinin süresi, tedavinin kapsamına ve türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Özellikle son dönemde sıklıkla başvurulan ve en sağlıklı ortodonti tedavi yöntemleri olarak karşımıza çıkan tekniklere yakından bakalım.

Metal Braketler

Temel olarak diş telleri olarak da bilinen bu metal braketler, hastanın ve diş hekiminin ortak kararı ile birlikte dişlerin iç veya dış kısmına yerleştirilebilir. Genel olarak en belirgin diş teli tipi olduğunu söylemek mümkün olsa da metal braketlerin de farklı malzemelerden üretilebildiğini vurgulamakta fayda vardır. Elbette metal oldukları için bu diş teli çeşitleri, en dayanıklı ortodonti apareyleri olarak karşımıza çıkarlar. Ortodontik tedavi süreçlerinde metal braket kullanımının aynı zamanda en geleneksel ve eski yöntem olduğunu da belirtelim.

Şeffaf Braketler

Görünmez diş telleri yöntemlerinden biri olan porselen veya şeffaf braketler, metal diş telleri ile kıyasla daha az görünürdür, bu nedenle de özellikle diş telleri konusunda estetik kaygıları olan hastalar tarafından sıklıkla tercih edilen bir ortodontik tedavi yöntemidir. Metal braketlere oranla daha az görünür oldukları için tedavi süresi boyunca çok daha estetik ve daha az belirgin bir görünüm oluşmasına vesile olurlar. Elbette şeffaf braketler, metal braketlere oranla daha hassas oldukları için tedavi süresi boyunca bu braketlerin kullanımına özellikle fazladan özen göstermek ve bakımını etraflıca yapmak gerekir.

Lingual Braketler

Metal ve şeffaf braketler hem yetişkin, hem çocuk hastalarda sıklıkla kullanılan bir ortodontik tedavi yöntemidir. Öte yandan lingual braketler, daha çok yetişkin diş hastalarının tercih ettiği bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Metal ve şeffaf braketlerden biraz daha farklı bir yapıya sahip olan lingual braketlerin öne çıkan özelliği, braketlerin dişlerin ön yüzeyinden ziyade arka yüzeyine, yani dil kısmına yapıştırılıyor olmasıdır. Bu sayede içten takılan lingual diş telleri, dışarıdan dişlere bakıldığı zaman hiçbir şekilde görünmezler ve ancak ağız içine bakıldığında belli olurlar. Yetişkin ortodonti tedavisinde sıklıkla kullanılan lingual braketler, yetişkinlerde ortodonti tedavi süresini de çocukların tedavi süresine oranla farklılaştırmaktadır.

Şeffaf Plaklar

Ortodonti tedavisinde şeffaf plak kullanımı, ağız ve diş hastalıkları sektöründe telsiz ortodonti olarak da bilinir. Halk arasında şeffaf diş teli olarak geçen bu şeffaf plaklar, ortodonti tedavileri arasında hastalara en estetik diş teli çözümünü sunan yöntem olarak binilir. Neredeyse hiç görünmeyen bu şeffaf plaklar, aynı zamanda takılıp çıkartılabildikleri için hem kullanım, hem temizlik ve bakım açısından hastalara büyük kolaylık sağlar. Şeffaf diş plaklarının tedavi süreci, bir dizi plak serisi halinde yapılır, bu nedenle de şeffaf plaklarda ortodonti tedavi süresi diğer tedavi sürelerine göre farklı bir süreç izleyebilmektedir. Bu görünmez ortodonti tedavisi yöntemi, yine özellikle yetişkinler tarafından en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinin başında gelmektedir.

Ortodonti Tedavi Süresini Kısaltmak Mümkün Müdür?


Söz konusu ortodonti tedavi süresi kısaltma olduğu zaman unutmamak gerekir ki bu süre, her hasta için farklılık göstermektedir. Hastadan hastaya, hatta diş hekiminden diş hekimine farklılık gösterebilen tedavi süreleri, kısalıp uzama konusunda da aynı şekilde farklılık gösterebilir.

Ortodonti tedavi süreleri, genel olarak uzun soluklu bir zaman dilimine yayılmaktadır. Örneğin kapanış bozuklukları söz konusu olduğunda çoğu zaman tek aşamalı, kısa süreli bir tedavi yeterli olmaktadır. Öte yandan daha kapsamlı tedavi gerektiren ağız ve diş rahatsızlıklarında en az 2-3 tedavi aşaması gerekmekte ve hasta için bu süre ziyadesiyle uzamaktadır. Basit ortodontik tedavi çözümlerine sahip sorunlar 1-2 aylık tedavi ile sona ererken yaşanan sorunun türüne göre bu tedavi süresi 1,5 – 2 yılı bulabilir.

Ortodonti tedavi süresini kısaltmanın mümkün olup olmadığını ancak ve ancak tedavi başladıktan ve tedavi süresi boyunca hastanın gösterdiği gelişmeyi takip ettikten sonra kararlaştırmak mümkündür. Örneğin genç hastalarda ortodontik tedavi süresini, kalıcı dişlerin çıkmasını beklemeden özel apareyler kullanarak kısaltmak mümkün olmaktadır.

Kişinin yaşı, çene ve ağız yapısı, diş dizilimi ve dişlerin birbiri ile olan konumlanması, ortodonti tedavi süresinin kısalmasını ya da uzamasını etkileyen en önemli faktörlerdir. Diş çekimli ortodonti tedavi süresi, çekimsiz ortodonti tedavi süresine göre daha uzun sürebildiği gibi bazı durumlarda süre etkilenmemektedir. Ortodonti pekiştirme tedavisi süresi ile yine hastanın gösterdiği gelişim ve hekimin profesyonelliğine göre farklılık gösterebilir.

Eğer siz de ortodontik tedavi almayı planlıyorsanız ve tedavi süresi hakkında kafanızda soru işaretleri varsa bir an önce muayenehanemize gelip ortodonti uzmanı Dr. Tuygun Gençoğlan ile görüşmeniz en doğrusu olacaktır. Yaşadığınız ortodontik soruna bağlı olarak bir tedavi planı çıkartarak gerekli sürede tedavinizi olabilir ve en nihayetinde istediğiniz o sağlıklı ve kusursuz gülüşe sahip olabilirsiniz.

Ortodonti (Diş Teli) Tedavisinden Sonra Dişler Eski Haline Döner Mi?

Ortodonti tedavisi gören hastaların tedavi bitiminde akıllarında oluşan en yaygın sorulardan bir tanesi, “Ortodonti tedavisinden sonra dişler eski haline döner mi?” sorusu oluyor. Bu sorunun […]

Devamı

Ortodonti (Diş Teli) Tedavisinde Diş Çekimi

İdeal bir dünyada insanların dişlerini kaybettiği tek dönem, süt dişlerinin dökülüp kalıcı dişlerini çıkartmaya başladığı dönemdir; ancak yetişkinlerde de diş çekimi maalesef zaman zaman baş […]

Devamı

Görünmeyen Ortodonti (Diş Teli) Tedavisi – Lingual Ortodonti

Hastaların dişlerini manipüle etmek üzere tasarlanan diş telleri, doğrudan hissedilmeyen ve sürekli basınç sayesinde takılı olduğu dişleri düzeltmeyi amaçlar. Ortodonti uzmanlarının kullandığı diş telleri arasında […]

Devamı

Diş Teli (Ortodonti) Tedavi Süresini Kısaltmak Mümkün Mü?

Diş teli tedavisi söz konusu olduğunda hastaların genellikle çok çok merak ettikleri konu, diş teli tedavi süresi olmaktadır. Diş teli tedavi süresinin ne kadar sürdüğünü […]

Devamı

Ortodonti Tedavisinde Şeffaf ve Estetik Diş Teli

Dişlerdeki çapraşıklığı, yamukluğu ve ayrıklıkları düzeltme üzerine yoğunlaşan diş teli tedavileri, özellikle son yıllarda bilimin ve tıbbın gelişmesi ile birlikte bambaşka bir inovatif boyut kazanmış […]

Devamı